Varicela

Virusul varicelo zoosterian (herpesul uman 3) apartine subfamiliei alfaa virusurilor umane. Expresia clinica a fazei invazive (primoinfectia) este VARICELA, iar cea a reactivarilor fazei latente este HERPES ZOSTER sau ZONA ZOSTER! Contagiozitatea este maxima intre zilele 10 si 21 de la contaminare,dupa aparitia ultimelor cruste, bolnavii nu mai sunt contagiosi. Perioada de incubatie este de 14-16 zile.


Sindromul prodromal, mai accentuat la bolnavii peste 10 ani, reprezentat de febra, cefalee si astenie, fiind urmat la 24-48 de ore, de aparitia primei serii de leziuni. Eruptia initiala este de tip maculos, adica sub forma de pata, ulterior devin in relief si cu un grad inalt de mancarime, iar pe suprafata lor apar vezicule cu, continut clar „picatura de roua”. Ulterior continutul devine purulent, iar veziculele se ombilicheaza, formand apoi o crusta. Evolutia unei leziune de la stadiul de macula(pata) pana la cel de vezicula este de 6-8 ore.
Leziunile apar in valuri succesive, iar existenta a mai multor tipuri de leziuni, asa numitul polimorfism, este una din caracteristicile imporatnte ale bolii. Initial leziunile apar pe trunchi si pe fata, dupa care eruptia se extinde centripet.
ATENTIE, pot apare leziuni ulcerate si pe mucoase: oro-faringiana, conjunctivala, a tractului respirator superior, vaginala, rectala. Faza acuta dureaza 4-7 zile, ultimele cruste dispar la cel mult 20 de zile de la aparitia eruptiei, lasand cicatrici deprimate.

In general, evolutia la copii este benigna. Riscul de evoulutie severa sau chiar fatala creste la adulti si la bolnavii cu imunodepresie. Complicatiile sunt reprezentate de suprainfectie bacteriana (sptreptococica sau stafilococica), pneumonie, miocardita, artrita, hepatita, hemoragii, encefalopatie postavariceloasa!

Diagnosticul se stabileste pe baza aspectului clinic.

Tratament-cazurile usoare nu necesita decat tratament simptomatic, antihistaminice si local lotiuni cu efect de uscare al leziunilor si antipruriginoase (antimancarime). Regulile de igiena (haine curate, spalarea mainilor, taierea unghiilor) trebuie respectate cu strictete pentru evitarea suprainfectiilor. Este contraindicata utilizarea profilactica a antibioticelor, acesta vor fi administrate doar in cazul aparitiei semnelor clinice de infectie.

Daca se administreaza per os tratament pe baza de Aciclovir, Valaciclovir, in primele zile, eruptia este mai putin sevara si de durata mai scurta!!!