Scarlatina

Scarlatina este produsa de exotoxinele pirogene (sau toxinele eritrogene A, B si C) sintetizate sub influenta unor bacteriofagi lizogenide catre streptococii beta-hemolitici de grup a, localizati de obicei faringian.


Clinic se caracterizeaza prin febra, alterarea starii generale, cefalee, greturi, dureri abdominale, exatem si enatem.

Exantemul: apare de obicei in ziua a 2-a de boalasi se caracterizeaza printr-o eruptie generalizata, de culoare rosie-stacojie, pe fondul careia se observa proeminente papuloase punctate de culoare rosie-intunecata si care se albesc la vitropresiune.
Initial, apare la nivelul toracelui superior, dupa care se extinde pe restul trunchiului, cervical si pe extremitati; de obicei nu afecteaza fata, palmele sau plantele. Atunci cand fata este afectata, ramane o zona de de paloare circumolara.

La nivelul pliurilor cutanate (axiliar, inghinal, popliteu, cervical, plica cotului) eritemul este mai accentuat. De asemenea, pot fi observate rare petesii diseminate. Prin ocluzia glandelor sudoripare, tegumentele capata un aspect nisipos, fiind aspre la pipait.
In afara fringo- amigdalitei exsudative, se observa si un enantem caracterizat prin prezenta de pete mici, hemoragice la nivelul oalatului. Limba este initial acoperita de un stratalb-galbui prin care poti fi observate papilele de culoare rosie ulterior, acest strat dispare, limba capatand o culoare rosie-stralucitoare pe fondul careia apar papilele inflamte.

Eruptia cutanata paleste in decurs de o saptamana, fiind urmata de descuamarea extensiva a tegumentelor care mai dureaza cateva sptamani.

Scopul principal al tratamentului cu antibiotice in scarlatina este de a preveni aparitia complicatiilor nesupurative sau supurative. S-a dovedit ca anantibioticeterapia scurteaza evolutia scarlatinei la copii, dar si la adolescenti si adulti influnta asupra simptomatologiei este minima.